Printed From:

Verlagen van hoog LDL cholesterol

Dieet en lichaamsbeweging zijn altijd een eerste stap bij het verlagen van uw hoog LDL cholesterolgehalte, maar voor sommigen is dit onvoldoende. Het is belangrijk met uw arts een plan te bespreken dat voor u werkt.

Overstappen op een laag cholesterol dieet

Hoewel een dieet slechts één factor is die uw cholesterolgehalte beïnvloedt, toont onderzoek aan dat een verandering in uw voedingspatroon het gehalte aan slechte cholesterol —LDL cholesterol (of LDL-C) genoemd—in uw lichaam kan verlagen en de gezondheid van uw hart kan verbeteren. Dat wil nog niet zeggen dat gezond eten uw cholesterolgehalte voorgoed verbetert, maar in combinatie met regelmatige lichamelijke inspanning, kan uw voedingskeuze u dichter bij uw LDL-C doel brengen. De schema’s hieronder laten waardevolle tips zien bij uw keuze van cholesterolverlagende voeding.

Doen
Verschillende voedingsmiddelen kunnen op verschillende wijze helpen bij het verlagen van cholesterol. De één verwijdert LDL-C uit het lichaam voordat het in de bloedcirculatie komt, de ander blokkeert de opname. Dit zijn voedingsmiddelen om te overwegen:
Niet doen
Transvetten die voorkomen in gebak en gefrituurde voeding verhogen het LDL-C gehalte. Dus tussen zelfbeheersing en het beperken kan het vinden van een gezonde balans het verschil maken. Als u rood vlees, melk en andere zuivelproducten niet kunt laten staan, dan zijn hier enkele suggesties:

Meer lichaamsbeweging

Iets anders om te overwegen is meer aan lichaamsbeweging doen. Overgewicht kan uw LDL-C gehalte en hart- en vaatziekten verhogen. Het verliezen van kilo’s kan helpen. Alvorens te starten raden wij u aan eerst met uw arts te bespreken welke lichaamsbewegingn het best bij u past. Dus als u het voornemen uw lichamelijke conditie te verbeteren ernstig neemt, dan werkt u direct aan het verlagen van uw LDL-C gehalte en dus ook aan het verlagen van de risico’s die u loopt.

Cholesterolverlagende behandeling

Als dieet en lichaamsbeweging onvoldoende zijn, zijn er ook cholesterolverlagende medicijnen beschikbaar. Bespreek met uw arts welke behandeling voor u geschikt zou kunnen zijn. Samen kunt u het beste plan opstellen voor het bereiken van uw LDL-C streefwaardel.

De weg naar succes

Het verlagen van uw gehalte slechte cholesterol—LDL cholesterol (LDL-C) genoemd—is belangrijk voor het verminderen van uw risico op een hartaanval, beroerte of een andere hart- en vaatziekte. Ondanks dit feit blijkt dat miljoenen mensen die leven met een hoog LDL-C gehalte geen behandeling hebben. Het vinden van een behandeling die werkt en deze volhouden is de sleutel.

Zodra u gediagnosticeerd bent met een hoog LDL-C gehalte, stellen u en uw arts een persoonlijk LDL-C doel vast en bespreken een plan—ofwel de stappen die u moet zetten om dit doel te bereiken.

Bedenk hierbij dat er geen zichtbare tekenen zijn die wijzen op een hoog LDL-C gehalte, dus de enige manier waarop u uw cholesterolgehalte kunt vaststellen is een bloedtest. De tabel hieronder geeft inzicht in waar u bent en waar u zou moeten zijn.

LDL-C STREEFWAARDE
<115mg/dl Laag tot matig risico op hart-en vaatziekten
<100mg/dl Hoog risico op hart- en vaatziekten (familiale hypercholesterolemie, hoge bloeddruk)
< 70 mg/dl Zeer hoog risico op hart- en vaatziekten (voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten, diabetes, ernstig chronisch nierlijden)

Het is erg belangrijk om te weten waar u staat, overleg dus met uw arts over een complete cholesteroltest en bespreek -indien nodig- het beste plan dat u helpt uw LDL-C doel te bereiken.

Literatuur

  1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Eur Heart J. 2011;32(14):1769-1818.
  2. www.icho-info.be/masterproefpdf/thesis/%7Bcdc78ff6-53e4-7544-63df-4afc222d0cf8%7D_VanDecraen-Mieke-scriptie.pdf