Printed From:

Soorten cholesterol

Er is goede en slechte cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat voor een gezond hart het gehalte aan beide soorten optimaal moet zijn.

Goede en slechte Cholesterol

Cholesterol wordt door ons lichaam getransporteerd via de bloedstroom. Dit transport is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Vergelijk het met het mengen van olie en water:cholesterol is de olie en uw bloed is het water. Omdat vet niet oplost in bloed vormt ons lichaam kleine pakketjes, lipoproteïnen genaamd, die als dragers fungeren.

Hiervoor zijn twee belangrijke soorten lipoproteïnen verantwoordelijk. “Low-density lipoprotein” (LDL), die cholesterol van de lever naar andere cellen in het lichaam transporteert. En het “high-density lipoprotein” (HDL) die het tegenovergestelde doet; het transporteren van cholesterol van de andere cellen in het lichaam naar de lever.

bekijk een educatieve video over goede en slechte cholesterol

Hoewel HDL-C en triglyceriden een belangrijk deel zijn van uw totaal cholesterolgehalte, is het essentieel om LDL-C te verlagen als u uw cholesteroldoel wilt bereiken.

Literatuur

    1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Eur Heart J. 2011;32(14):1769-1818.