Printed From:

Wat is cholesterol?

Het is echt belangrijk om te weten wat uw cholesterolgehalte is. Als het gehalte slechte cholesterol (afgekort: LDL-C) te hoog is, is het van belang deze omlaag te brengen.

Meer inzicht krijgen

Cholesterol is een vet (ook wel ‘lipide’ genoemd) dat door de bloedstroom wordt meegevoerd en zich kan afzetten op de wanden van uw kransslagaders en andere slagaders. Ons lichaam maakt -vooral in de lever- alle cholesterol aan die wij nodig hebben, maar wij krijgen ook cholesterol binnen via het voedsel.

Mensen zeggen vaak dat zij een “hoge cholesterol hebben,” maar het probleem is veel complexer. Meestal is een hoog cholesterolgehalte het gevolg van een teveel aan een bepaalde soort slechte cholesterol—de belangrijkste hiervan is LDL cholesterol (LDL-C)—in ons lichaam. Als het LDL-C gehalte stijgt, dan stijgt ons risico op hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk uw cholesterolgehalte te laten testen en met uw arts samen te werken aan een plan om uw cholesterol te beheersen.

Hiertoe behoort:

Het vaststellen van een LDL-C doel

Het bepalen hoe vaak u uw cholesterol moet laten testen

Het vaststellen van controles met uw arts

Het vaststellen van vervolgstappen mocht u uw LDL-C doel niet halen

Meestal is een hoog cholesterolgehalte het gevolg van een teveel aan een bepaalde soort slechte cholesterol—de belangrijkste hiervan is LDL cholesterol (LDL-C).

Afhankelijk van de mate waarin uw lichaam LDL-C afbreekt en de hoeveelheid cholesterol afkomstig uit wat u eet, kan het zich in uw bloed opstapelen. In uw slagaders kan het teveel aan cholesterol vetophopingen veroorzaken. Deze vetophopingen, ook wel plaques genoemd, worden in de wand van de slagaders afgezet en vergroten zo uiteindelijk het risico op hart- en vaatziekten.1-6

bekijk een educatieve video over goede en slechte cholesterol

Het gevaarlijke aspect van een te hoog LDL cholesterolgehalte is dat er geen duidelijke tekenen of symptomen zijn die daarop wijzen. U kunt het niet voelen maar, als gevolg van teveel LDL-C, kunnen er progressief vetafzettingen in de wanden van de slagaders optreden. Hoe meer u weet over cholesterol, hoe beter u voorbereid bent uw LDL cholesterolgehalte omlaag te brengen.

Literatuur

  1. Reiner Z, Catapano AL, De Backer G, et al. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Eur Heart J. 2011;32(14):1769-1818.
  2.www.icho-info.be/masterproefpdf/thesis/%7Bcdc78ff6-53e4-7544-63df-4afc222d0cf8%7D_VanDecraen-Mieke-scriptie.pdf
  3. Nederlands Huisartsen Genootschap. NHG-Standaard cardiovasculair risicomanagement. Huisarts Wet. 2012;55(1)14-28.
  4. Katerndahl D, Lawier W. Variability in meta-analytic results concerning the value of cholesterol reduction in coronary heart disease: a meta-meta-analysis. Am J Epid 1999;149:429-41.
  5. Kornitzer M, Dramaix M, Beriot I, Lannoy M, Gheyssens H, Kittel F. Twenty-five-year mortality follow-up in the Belgian bank study. Cardiology 1993;82:153-71.
  6. Levine GN, Keaney JF, Vita JA. Cholesterol reduction in cardiovascular disease. N Engl J Med 1995;332:512-21